Coronavirus

Belgische maatregelen

Coronavirus

België zet de 1e stap in het afbouwproces!

Fitleads volgt natuurlijk ook het nieuws in België op de voet om zo onze Belgische klanten zo goed mogelijk bij te kunnen staan. Gister is er weer een persconferentie geweest en er heerst optimisme als het gaat om het snel heropenen van de deuren van fitnessclubs (met maatregelen).
België zet namelijk maandag de 1e stap in het afbouwproces! Fitnessclubs zijn klaar om open te gaan met noodzakelijk maatregelen en gaan er vooralsnog vanuit dat 11 mei de deuren weer open mogen (met maatregelen). Kanttekening is wel dat er nog geen officiële datum bekend is vanuit de overheid. Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 11:00 uur is er een informatiemoment. We begrijpen dat het moeilijke tijden zijn. Gezondheid staat uiteraard voorop en als sector waar diezelfde gezondheid ook voorop staat en enorme inspanningen levert om een veilige omgeving te scheppen voor haar klanten, dan verdient die sector op zijn minst aandacht en perspectief. Uiteindelijk zijn er in België 1 miljoen beoefenaars die willen werken aan hun gezondheid, hun vitaliteit en hun weerbaarheid en de verwachting is dat dit aantal enorm zal stijgen! Probeer een positieve boodschap naar je klanten te brengen en houd hen op afstand gemotiveerd en in beweging.

 

Het afbouwproces in fases:

Fase 1 – a (4 mei)

– Voor de industrie en B2B-services
Telewerk blijft de norm. Zo zullen bedrijven, als ze niet kunnen voldoen aan de fysieke afstand, dat kunnen compenseren door een reeks gezondheidsaanbevelingen te volgen, waaronder het dragen van een masker.
– Voor de winkels en de horeca
Daar veranderen de regels niet, behalve voor de stoffenwinkels, die – gezien hun belangrijke rol in de productie van mondmaskers – hun deuren mogen openen.
– Voor de gezondheidszorg
De afgelopen weken heeft de epidemie een aanzienlijke impact gehad op de zorgverlening, zowel in de eerstelijnszorg als in de ziekenhuizen. Werkgroepen bestuderen nu al hoe ze kunnen reageren op de noodzaak om de beste zorg te blijven bieden aan mensen die besmet zijn met covid-19 en tegelijk de toegang tot de algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg geleidelijk en veilig uit te breiden. Het doel is dat iedereen zo snel mogelijk weer op een “normale” manier toegang krijgt tot de gezondheidszorg en dat de medische infrastructuur die nodig is voor de verzorging van mensen die aan het virus lijden, niet wordt overbelast.
– Wat het dagelijkse leven betreft
Fysieke activiteit in open lucht is toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt. Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden. 

 

Fase 1 – b (11 mei)

– Voor de winkels
Deze fase laat toe dat de winkels allemaal tegelijk weer open kunnen gaan – zonder discriminatie op basis van grootte of sector – om zo iedereen dezelfde kans op succes te gunnen. Dat zal uiteraard onder voorwaarden gebeuren. Die zullen bepaald worden in overleg met de sectoren en de sociale partners. Er zijn drie soorten voorwaarden, met betrekking tot:
– de organisatie van het werk,
– de ontvangst van klanten,
– en het beperken van de toegang tot de winkel, om drukte te vermijden. De uitoefening van zogenaamde contactberoepen (zoals dat van kapper bijvoorbeeld) is in deze fase nog niet toegestaan.
– Voor het dagelijkse leven
We zullen ook op korte termijn de toekomst verduidelijken van de sportcompetities.

 

Fase 2 (18 mei)

– Voor de winkels
Het zal bekeken worden of en onder welke voorwaarden zogenaamde contactberoepen hun activiteit opnieuw zouden kunnen uitoefenen, ook hier onder voorwaarden.
– Op vlak van cultuur
De opening van de musea kan ook overwogen worden tijdens fase twee, ook onder voorwaarden, bijvoorbeeld via een systeem van ticketing.
– Wat het dagelijkse leven betreft
Ploegsporten zullen mogelijk zijn in de buitenlucht, maar alleen in clubverband en met respect voor bepaalde consignes.
– Op vlak van onderwijs
De heropstart van de lessen zal zeer geleidelijk gebeuren vanaf 18 mei. Niet alle leerlingen zullen meteen weer naar school gaan. Elke gemeenschap zal verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van deze beslissing op haar eigen grondgebied, in overleg met de onderwijssector.
Ook zullen bepaalde pistes bekeken worden, zoals:
• de mogelijkheid om thuis privé-bijeenkomsten te houden.
• de mogelijkheid om meer mensen toe te laten tijdens huwelijken en begrafenissen.
• toestaan dat meer dan twee personen samen buiten actief zijn,
• de mogelijkheid om dagtrips te organiseren naar bepaalde regio’s van het land.

Fase 3 (Ten vroegste vanaf 8 juni)

Meerdere punten zullen bekeken worden :
– De modaliteiten voor de mogelijke en geleidelijke heropening van restaurants en in een latere fase ook cafés, bars en dergelijke. Dit zal in ieder geval onder strikte voorwaarden moeten gebeuren.
– Verschillende zomeractiviteiten zoals buitenlandse reizen, kampen van jeugdbewegingen (daarover moet eind mei een beslissing vallen), stages, toeristische attracties maar ook kleinere openluchtevenementen. De enige zekerheid is dat massa-evenementen zoals festivals niet voor 31 augustus mogen plaatsvinden.

Zelf de persconferentie bekijken? Dat kan via deze link: https://www.info-coronavirus.be/nl/live-pressconferences/

Bekijk een interessant artikel over de maatregelen en voortgang hiervan in België door hier te klikken.