pot met geld

Loonmaatregel Fitnessondernemers

pot met geld

Fitnessondernemers kunnen vanaf 6 april gebruikmaken van loonmaatregel

Beste Fitnessondernemers,

Zien jullie door de aanhoudende coronacrisis jullie omzet alsmaar dalen, dan hebben jullie vanaf 6 april het recht om een aanvraag in te dienen bij uitkeringsinstantie UWV, om de loonkosten tot maximaal 90% te dekken. Dit is dinsdagochtend bekendgemaakt door Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De desbetreffende regeling noodmaatregel overbrugging voor behoud en werkgelegenheid, ook wel NOW genoemd, moet ervoor gaan zorgen dat zoveel mogelijk ondernemers hun baan behouden in deze moeilijke tijd.

Belangrijk om te weten is, als de omzet daalt met de helft, wordt 45% van de salarissen vergoed. Zodra jullie aanvraag binnen is, kan het twee tot drie weken duren voordat het geld op jullie rekening staat.

De voorwaarde die daarbij komt kijken is wel, dat jullie als Fitnessondernemers de komende drie maanden minstens 20% omzetbelasting hebben en het reguliere salaris door blijven betalen.

Regeling geldt ook voor de flexwerkers binnen jouw Fitnessonderneming

Ook de zogenoemde flexwerkers binnen jouw Fitnessonderneming kunnen gebruik maken van deze regeling, er wordt geen onderscheidt gemaakt tussen de contractvormen. Het kabinet roept de werkgevers op en adviseert deze groep werknemers in dienst te houden waar mogelijk.

Daarnaast is de nootmaatregel een verdere uitwerking van de regeling, zoals die recent op 17 maart 2020 werd gepresenteerd, als onderdeel van het noodpakket om de economie zo veel en lang mogelijk overeind te houden.

 

Als omzetdaling laag is, moet er geld worden terugbetaald

Houdt er als Fitnessonderneming rekening mee dat het UWV achteraf gaat kijken of de aangeleverde cijfers kloppen. Valt de omzetdaling uiteindelijk mee, dan ben je als Fitnessondernemer verplicht het verschil terug te betalen. Is er sprake van het tegenovergestelde, dus dat je als Fitnessondernemer meer omzetdaling ondervindt, dan volgt er een nabetaling.

De Fitnessondernemers worden zelf in staat geacht het geschatte omzetverlies door te geven. Dat doen jullie door de totale omzet van 2019 door vier te delen en dat te vergelijken met de verwachtte omzet in maart, april en mei van dit jaar. De desbetreffende periode kan met maximaal twee maanden worden verschoven.

De schatting is dat er in totaal zestigduizend aanvragen per dag binnenkomen en worden verwerkt. Houdt er dus rekening mee dat de site regelmatig vast zal lopen of in het ergste geval er even uit zal liggen.