Proces: 1 juni sportscholen weer open – NL Actief

Wat is er de afgelopen weken gedaan richting de overheid   Beste leden / ondernemers, NL Actief heeft een tijdlijn gecommuniceerd over de ontwikkelingen sinds 6 mei 2020. Wij delen de tijdlijn vanuit NL Actief graag met jullie. NL Actief communiceert de volgende tijdlijn: Woensdag 6 mei Het kabinet maakt bekend dat de coronamaatregelen voor […]

Wat is er de afgelopen weken gedaan richting de overheid

 

Beste leden / ondernemers,

NL Actief heeft een tijdlijn gecommuniceerd over de ontwikkelingen sinds 6 mei 2020. Wij delen de tijdlijn vanuit NL Actief graag met jullie. NL Actief communiceert de volgende tijdlijn:

Woensdag 6 mei

Het kabinet maakt bekend dat de coronamaatregelen voor de ondernemende beweeg- en sportclubs worden verlengd tot 1 september dit jaar. Wat ons betreft onacceptabel en gebaseerd op willekeur en gebrek aan informatie. Ook het achterhaalde en beschamende beeld dat premier Rutte van onze branche schetst – ‘kleine zweethokken met weinig hygiëne’ –  is onacceptabel en doet op geen enkele wijze recht aan onze professionele sector. Nog dezelfde avond informeren we jullie en de media dat we het besluit van het kabinet gaan aanvechten. Daarnaast eisen we dat er een nieuwe compensatieregeling komt voor de ondernemers en zzp’ers in onze sector.

Donderdag 7 mei

Er wordt een strategieteam geformeerd met tal van partners en stakeholders uit de sector: groot en klein. Het strategieteam bekijkt eensgezind en daadkrachtig van dag tot dag wat nodig is om ervoor te zorgen dat onze sector per 1 juni weer open kan. Dat is de claim die we neerleggen: 1 juni moeten de clubs weer open. Het strategieteam werkt ook een grote online en offline publiekscampagne uit, om Nederland maximaal te informeren dat de fitnessbranche klaar is om 1 juni open te gaan. En dat dit ook in het belang van de gezondheid en vitaliteit van de Nederlanders is. Onze algemeen directeur Ronald Wouters en directeur Patrick Rijnbeek schuiven aan bij talkshows op tv om de claim extra kracht bij te zetten. Er verschijnen publicaties in alle kranten.

Vrijdag 8 mei

NL Actief krijgt bericht dat we dinsdag 12 mei een gesprek met minister Van Rijn van VWS hebben.

Zaterdag 9 mei

Er verschijnt een paginagrote advertentie in De Telegraaf: de aftrap van een krachtige publiekscampagne van de fitnessbranche.

Dinsdag 12 mei

Onze voorzitter Karin van Bijsterveld en Ronald Wouters en Patrick Rijnbeek als directie geven in het gesprek met minister van Rijn persoonlijk toelichting waarom we vinden dat de fitnessbranche per 1 juni weer open kan en ook moet. In het gesprek worden een aantal onderwerpen aangekaart: oplossingen voor het vraagstuk van aerosol, hetgeen blijkbaar de reden voor het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM is geweest om het kabinet te adviseren om onze branche pas per 1 september te openen. En een aanvullend steunpakket voor ondernemers in onze sector is noodzakelijk, ook als we per 1 juni weer open mogen. We maken minister Van Rijn in het gesprek heel duidelijk dat er in onze optiek geen enkele reden (meer) is om de fitnesscentra na 1 juni nog gesloten te houden. Onze branche moet open!

Het gesprek vindt in een constructieve sfeer plaats, maar dat verandert als minister Van Rijn na afloop een interview geeft. Daaruit blijkt dat hij de aangeleverde informatie, waaronder het protocol en de voorlichtingsfilm, niet heeft bekeken. Voorzitter Karin van Bijsterveld heeft in de avonduren persoonlijk contact met de minister en stuurt hem het protocol en de film nog een keer toe. Daarop volgt een positieve reactie van de minister. We versturen dezelfde avond een persbericht, waarin we berichten dat meer maatregelen nodig zijn om de sportscholen weer te openen en dat VWS en NL Actief intensief gaan samenwerken om tot een aangescherpt protocol te komen.

Donderdag 14 mei

NL Actief stuurt minister Van Rijn een brief met documenten die duidelijk maken dat de fitnessbranche alle maatregelen heeft genomen om per 1 juni veilig en verantwoord weer open te gaan. De minister ontvangt ook een Duits rapport, waaruit blijkt dat het vraagstuk van aerosol beheersbaar is als er in de clubs alleen op een lage intensiteit wordt getraind. We werken samen met deskundigen en wetenschappers op het gebied van aerosolvorming, die ons bijstaan en adviseren. Over aerosolvorming is duidelijk geworden dat dit niet alleen ontstaat in relatie tot trainen waarbij het ademvolume groter is en dat er nog geen consensus is binnen de wetenschap is over de relatie aerosolvorming, binnen trainen en het virus. Ondanks dat zullen we een aantal aanvullende maatregelen voorstellen om per 1 juni weer open te kunnen.

Vrijdag 15 mei

NL Actief stuurt het aangescherpte protocol verantwoord sporten voor de fitnessbranche met de aanvullende maatregelen naar minister Van Rijn met de opdracht aan VWS om dezelfde dag voor 16.00 uur exact aan te geven welke knelpunten het OMT nog ziet met het oog op in het heropenen van de fitnessbranche per 1 juni. Er komt niemand, ook de fitnessbranche niet, in direct contact met het OMT. Dat gebeurt via intermediairs. Voor ons is het ministerie van VWS de intermediair. De reactie van de minister volgt ’s middags. De minister besluit zijn brief met de zin ‘Ik begrijp ook uit uw formulering dat u ook van mening bent dat aangetoond moet worden dat aerosolen in sportscholen niet tot grote gezondheidsrisico’s leiden’. Daarmee legt de minister ons suggestieve woorden in de mond die wij nooit hebben gezegd.

De brief kunt u HIER downloaden of op het afgeschermde deel van onze site.

Zaterdag 16 mei

NL Actief stuurt opnieuw een brief naar minister Van Rijn waarin we namens de branche een scherpe reactie geven op zijn brief van een dag eerder en een spoedoverleg eisen op maandagochtend 18 mei. De strekking van onze brief: In deze reactie geeft u feitelijk nog steeds geen duidelijkheid. U verdraait onze woorden en legt de bal bij ons. Het is een nietszeggend antwoord. Daarom zijn wij heel duidelijk. U geeft geen enkel argument waarom u sportscholen gesloten kunt houden. Er is daarentegen wel een sterk gezondheidsargument voor opening: met de opening van sportscholen wordt de fysieke en mentale gezondheid van mensen gediend.
De volledige brief kunt u HIER downloaden of via het afgeschermde deel van onze site.

Zondag 17 mei

Als aanvulling op de brief van een dag eerder stuurt NL Actief een aanvullende brief naar minister Van Rijn. Ook deze brief en bijlage staan op het afgeschermde deel.

Uit deze tijdlijn blijkt dat wij de druk op het kabinet maximaal opvoeren en alle kanalen aanwenden om gehoor te vinden voor onze boodschap en argumenten dat de fitnessbranche per 1 juni weer open mag.

We houden u graag op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Team NL Actief

4 medewerkers van Fitleads in rondjes naast elkaar

Wij helpen je graag verder.

Vragen over dit artikel? Of benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om jouw sportschool leads te bezorgen!

024 234 0409        info@fitleads.nl

Wij zijn een verlengstuk van jouw fitnessonderneming

Wij van Fitleads bieden een compleet online fitnessmarketingconcept. Sterker nog: het meest complete concept binnen de héle branche. Want het zorgt voor een stabiele en gestructureerde aanwas van nieuwe leads.

Tim Thijssen

Directeur van Fitleads

Fitnessmarketeers doen een potje kaarten in de pauze
Het managementteam in het kantoor van Fitleads

Bekijk ook andere berichten

Een samenwerking met Fitleads, is samen werken!

Een samenwerking met Fitleads, is samen werken!

Wij weten inmiddels na jarenlange ervaring dat we samen moeten werken om tot het beste resultaat voor jouw sportschool te komen. Natuurlijk nemen wij alles dat gaat om online marketing uit handen, maar jij kan ook een hoop doen om het resultaat te optimaliseren. Het...

Lees meer
9 tips voor groepslessen in jouw sportschool

9 tips voor groepslessen in jouw sportschool

In de steeds evoluerende wereld van fitness worden groepslessen steeds meer beschouwd als een essentieel onderdeel van het sportschoolaanbod. Ze gaan verder dan alleen maar een manier om calorieën te verbranden; groepslessen bieden een scala aan voordelen voor zowel...

Lees meer