Ready, set, takeover: wat je moet weten voordat je een sportschool overneemt

Het kopen van een bestaande sportschool kan veel voordelen hebben, waaronder het hebben van een bestaande klantenkring en een bewezen businessmodel. Voordat je echter een bestaande sportschool koopt, is het belangrijk om een aantal belangrijke zaken te overwegen: Locatie: De locatie van de sportschool is cruciaal voor het succes ervan. Is de locatie gemakkelijk bereikbaar […]

Het kopen van een bestaande sportschool kan veel voordelen hebben, waaronder het hebben van een bestaande klantenkring en een bewezen businessmodel. Voordat je echter een bestaande sportschool koopt, is het belangrijk om een aantal belangrijke zaken te overwegen:

  • Locatie: De locatie van de sportschool is cruciaal voor het succes ervan. Is de locatie gemakkelijk bereikbaar en zijn er voldoende parkeerplaatsen? Zijn er nog andere sportscholen in de buurt?
  • Financiën: Het is belangrijk om de financiële geschiedenis van de sportschool te onderzoeken en te weten wat de inkomsten en uitgaven zijn. Zo krijg je een beter beeld van de financiële gezondheid van de sportschool en kun je beter inschatten of het de investering waard is.
  • Huidige klantenkring: Het is belangrijk om te weten wie de huidige klanten van de sportschool zijn en wat hun behoeften zijn. Als je een bestaande sportschool overneemt, wil je niet dat de huidige klanten massaal vertrekken omdat hun behoeften niet worden vervuld.
  • Personeel: Het personeel is een belangrijke factor bij het runnen van een sportschool. Als je een bestaande sportschool overneemt, is het belangrijk om te weten wie er momenteel werkt en of ze bereid zijn om voor jou te blijven werken.
  • Concurrentie: Je moet ook de concurrentie onderzoeken. Zijn er andere sportscholen in de buurt? Zo ja, wat onderscheidt jouw sportschool van de concurrentie?

Kosten bij het overnemen van een sportschool

Het overnemen van een sportschool brengt kosten met zich mee. Naast de aankoopprijs van de sportschool zijn er nog andere kosten die je moet overwegen:

Huur: Als de sportschool wordt gehuurd, moet je de huurovereenkomst overnemen. Als je eigenaar bent van het pand, moet je rekening houden met de kosten voor het onderhoud en eventuele reparaties.

Personeelskosten: Als je het personeel van de sportschool overneemt, moet je rekening houden met de kosten voor het salaris, de sociale premies en eventuele arbeidsvoorwaarden.

Licenties en vergunningen: Het kan zijn dat je nieuwe licenties en vergunningen nodig hebt om de sportschool te kunnen runnen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het type sportschool en de locatie.

Inventaris: De inventaris van de sportschool, zoals fitnessapparatuur en accessoires, moet ook worden overwogen. Als de huidige inventaris verouderd of beschadigd is, kan het zijn dat je extra kosten moet maken om deze te vervangen.

Marketing- en promotiekosten: Om nieuwe klanten aan te trekken en de bestaande klanten te behouden, moet je wellicht extra marketing- en promotiekosten maken.

Juridische kosten: Het is belangrijk om een advocaat te raadplegen om ervoor te zorgen dat alle wettelijke aspecten van de overname correct worden afgehandeld. Dit kan extra juridische kosten met zich meebrengen.

 

Risico’s bij het overnemen van een sportschool

Naast de kosten die gepaard gaan met het overnemen van een sportschool, zijn er ook risico’s verbonden aan deze stap:

Financiële risico’s: Het kan zijn dat de sportschool niet genoeg winst maakt om de aankoop- en operationele kosten te dekken. Het is belangrijk om realistische financiële projecties te maken en ervoor te zorgen dat je genoeg kapitaal hebt om de sportschool te kunnen runnen.

Juridische risico’s: Er kunnen juridische kwesties zijn, zoals contractuele verplichtingen en claims van werknemers of klanten, die je moet afhandelen.

Reputatierisico’s: Als de sportschool een slechte reputatie heeft, kan dit het moeilijk maken om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden.

Hoe run je succesvol een sportschool?
Als je eenmaal een sportschool hebt overgenomen, is het belangrijk om te weten hoe je deze succesvol kunt runnen. Hier zijn enkele tips:

  1. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de fitnessindustrie. Zorg ervoor dat je sportschool up-to-date is met de nieuwste fitnessapparatuur en -programma’s.
  2. Zorg ervoor dat de sportschool schoon en georganiseerd is. Dit kan bijdragen aan een positieve ervaring voor klanten.
  3. Creëer een positieve sfeer in de sportschool. Dit kan worden bereikt door vriendelijk personeel, aangename muziek en een goede verlichting.
  4. Bied een diversiteit aan programma’s en lessen aan. Dit kan helpen om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden.
  5. Zorg voor een goede relatie met de klanten en luister naar hun feedback en wensen.

Het is belangrijk om alle kosten en risico’s te overwegen voordat je een beslissing neemt. Als je eenmaal een sportschool hebt overgenomen, is het belangrijk om deze succesvol te runnen door op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen, de sportschool schoon en georganiseerd te houden en een goede relatie met de klanten te onderhouden. Met de juiste aanpak kan het runnen van een sportschool een lonende onderneming.

4 medewerkers van Fitleads in rondjes naast elkaar

Wij helpen je graag verder.

Vragen over dit artikel? Of benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om jouw sportschool leads te bezorgen!

024 234 0409        info@fitleads.nl

Wij zijn een verlengstuk van jouw fitnessonderneming

Wij van Fitleads bieden een compleet online fitnessmarketingconcept. Sterker nog: het meest complete concept binnen de héle branche. Want het zorgt voor een stabiele en gestructureerde aanwas van nieuwe leads.

Tim Thijssen

Directeur van Fitleads

Fitnessmarketeers doen een potje kaarten in de pauze
Het managementteam in het kantoor van Fitleads

Bekijk ook andere berichten

Een samenwerking met Fitleads, is samen werken!

Een samenwerking met Fitleads, is samen werken!

Wij weten inmiddels na jarenlange ervaring dat we samen moeten werken om tot het beste resultaat voor jouw sportschool te komen. Natuurlijk nemen wij alles dat gaat om online marketing uit handen, maar jij kan ook een hoop doen om het resultaat te optimaliseren. Het...

Lees meer
9 tips voor groepslessen in jouw sportschool

9 tips voor groepslessen in jouw sportschool

In de steeds evoluerende wereld van fitness worden groepslessen steeds meer beschouwd als een essentieel onderdeel van het sportschoolaanbod. Ze gaan verder dan alleen maar een manier om calorieën te verbranden; groepslessen bieden een scala aan voordelen voor zowel...

Lees meer