Sport & Bewegen: het nieuwe normaal en momenteel enige medicijn

Sporten & Bewegen het medicijn vs Corona Het is van belang dat de hele samenleving ervan moet doordrongen worden dat bewegen het nieuwe normaal moet zijn. Dat is de boodschap die sportbestuurder Joop Alberda en professor neuropsychologie Erik Scherder willen overbrengen. In 2012 vond er al een pandemie plaats genaamd fysieke inactiviteit, aldus Scherder. Er […]

Sporten & Bewegen het medicijn vs Corona

Het is van belang dat de hele samenleving ervan moet doordrongen worden dat bewegen het nieuwe normaal moet zijn. Dat is de boodschap die sportbestuurder Joop Alberda en professor neuropsychologie Erik Scherder willen overbrengen.

In 2012 vond er al een pandemie plaats genaamd fysieke inactiviteit, aldus Scherder. Er werd nauwelijks tot niet meer bewogen en bleven maar zitten. Dit resulteerde in 5,3 miljoen doden wereldwijd in 2012.

Volgens Scherder gaat door inactiviteit het afweersysteem van de mens naar beneden. Als er gekeken wordt naar wat er met z’n alle gedaan kan worden aan de coronapandemie, dan is dat in beweging komen. Matig intensieve beweging zorgt al voor een versterking van het immuunsysteem.

Sport als preventiemiddel

Het bewegen ansicht en dus ook zeker het sporten, wapent je tegen infecties, virussen en houdt je langer vitaal. Dat is de boodschap die Alberda en Scherder voornamelijk duidelijk proberen te maken.

Het is een meer dan dringend standpunt, aldus Alberda. Gezamenlijk moeten we een punt op de horizon stellen dat zo aantrekkelijk is, dat de gehele Nederlandse samenleving daarnaartoe wil.

Het is belangrijk dat sport wordt gezien als preventiemiddel en niet als herstelmedicijn. Naast het vaccin, wordt er opgemerkt dat sport als tweede medicijn dient voor een gezonde en vitale samenleving.

Tot slot hoopt Alberda dat andere initiatieven gaan aanhaken. Het is erg belangrijk dat mensen vanuit hun eigen expertise, ondersteund met wetenschappelijke bronnen en feiten, gegevens en onderzoeken, hierover hun ei kwijt kunnen en dat er gezamenlijk kan worden geconcludeerd dat we het anders gaan doen. Beweging is cruciaal en het zitten is van toen.

Naast de oproep van Alberda en Scherder is er wetenschappelijk bewezen dat Fitness een beschermend effect heeft tegen infecties in de virale luchtwegen. Ook is het een feit dat Fitness, zonder een vaccin, het enige medicijn is zonder nare bijwerkingen. Fitness zorgt ervoor dat het immuunsysteem een boost krijgt. Omdat het virus zich voordoet in de bloedbanen en zweetklieren niet direct in contact staan met de bloedbanen, is de kans op overdracht via zweten vrij beperkt. Een kanttekening daarbij is wel, als er hevig wordt gezweet, dan wordt er ook hevig uitgeademd. En het hevige uitademen heeft wel invloed op de verspreiding van het virus.

Het feit dat sporten/bewegen het nieuwe normaal moet worden. Wordt nog maar eens bevestigd uit het feit dat een coronavaccin nog een gelangere tijd gaat duren. Momenteel test Thailand een coronavaccin op apen na het succes bij muizen. Thaise wetenschappers zijn begonnen met het testen van het coronavaccin op apen, na succesvolle operaties bij muizen. De minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek hoopt in september de eerste positieve resultaten van de tests op primaten (half-mensen) te kunnen melden. Hij benadrukte dat als het middel werkt, het ten goede zal komen aan alle mensen waar ook ter wereld en niet alleen de Thaise bevolking. Daarentegen zal het vaccin pas op zijn vroegst volgend jaar in productie kunnen worden genomen.

4 medewerkers van Fitleads in rondjes naast elkaar

Wij helpen je graag verder.

Vragen over dit artikel? Of benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Onze experts staan voor je klaar om jouw sportschool leads te bezorgen!

024 234 0409        info@fitleads.nl

Wij zijn een verlengstuk van jouw fitnessonderneming

Wij van Fitleads bieden een compleet online fitnessmarketingconcept. Sterker nog: het meest complete concept binnen de héle branche. Want het zorgt voor een stabiele en gestructureerde aanwas van nieuwe leads.

Tim Thijssen

Directeur van Fitleads

Fitnessmarketeers doen een potje kaarten in de pauze
Het managementteam in het kantoor van Fitleads

Bekijk ook andere berichten

Een samenwerking met Fitleads, is samen werken!

Een samenwerking met Fitleads, is samen werken!

Wij weten inmiddels na jarenlange ervaring dat we samen moeten werken om tot het beste resultaat voor jouw sportschool te komen. Natuurlijk nemen wij alles dat gaat om online marketing uit handen, maar jij kan ook een hoop doen om het resultaat te optimaliseren. Het...

Lees meer
9 tips voor groepslessen in jouw sportschool

9 tips voor groepslessen in jouw sportschool

In de steeds evoluerende wereld van fitness worden groepslessen steeds meer beschouwd als een essentieel onderdeel van het sportschoolaanbod. Ze gaan verder dan alleen maar een manier om calorieën te verbranden; groepslessen bieden een scala aan voordelen voor zowel...

Lees meer