Zlim bezig met Fitleads!

Effectief en gezond afslanken doe je als vrouw bij Zlim.nl – Zlim is een keten van afslankstudio’s in Nederland en Belgie. Onlangs heeft Zlim een kookoek gelanceerd waar Fitleads een onderdeel had in de online marketingstrategie.

Jij bent Zlim bezig!

Via jijbentzlimbezig.nl – een aparte shop voor het boek gemaakt door Fitleads – kan je het boek alvast pre-orderen en later in het jaar zal het te bestellen zijn met een levering van 1 (werk)dag. Het plan in het kort uitgelegd:

  1. Bestaande leden/relaties binnen de studio’s op de hoogte brengen van het kookboek met een pre-order optie i.c.m. een kortingstarief (hoogst mogelijke korting)
  2. Oud-leden/leads van de studio’s op de hoogte brengen van het kookboek met een pre-order optie i.c.m. een kortingstarief (lagere korting dan bestaande leden)
  3. Nieuwe leads/klanten werven voor aanschaf van het kookboek, ongeacht lidmaatschap bij Zlim. (New Business)

Geautomatiseerde e-mailmarketing

Voor stap 1 en 2 hebben we geautomatiseerde e-mailfunnels opgesteld om bestaande leden en relaties op de hoogte te brengen van het kookboek. Een funnel bestaat uit meerdere e-mails die op specifieke tijden en datums worden verstuurd. De relaties zijn er al, dus het is een relatief goedkope manier om omzet te genereren.

Het gemiddelde openingsratio in Nederland zit op 30%. Bij Zlim is dat 45%, wat betekent dat de mensen die op hun mailinglijst staan erg graag een e-mail van ze ontvangen én openen.

E-book lead magnet

Alleen uit bestaande mensen op de mailinglijst haal je niet genoeg sales binnen. We moeten ook op zoek naar nieuwe mensen die Zlim en/of het kookboek nog helemaal niet kennen. Maar hoe werkt de aanschaf van een boek? Vaak wil je even de spreekwoordelijke achterkant lezen of er even doorheen bladeren. Dat gaat online niet. Wat hebben we gedaan?

Het fysieke boek omgezet in een downloadbaar e-book. Niet het gehele boek, maar een teaser versie inclusief een voorbeeldgerecht. Deze kan je gratis downloaden in ruil voor je naam en e-mail. Je ontvangt deze in je mail en kan dus op je gemak het e-book doornemen. Tegelijkertijd kom je in een nieuwe automatische e-mailfunnel terecht met als doel om die eerste download om te zetten tot een aanschaf van het boek, al dan niet met een kortingscode.

En dat werkt! Want elke dag zijn er nieuwe downloads en ook nieuwe mensen die een pre-order plaatsen. Het meetbaar maken van de resultaten is vrij eenvoudig: elk boek heeft een kostprijs en een winstmarge. Binnen die winstmarge kunnen wij advertentiebudget spenderen en zodra deze winstgevend was verder opschalen. Omdat het niet locatiegebonden is kan je landelijk werken en interesses toevoegen die heel conreet mensen target die graag (kook)boeken lezen.

Gezamenlijke marketingstrategie

Kickboxing Institute is de grootste kickboksketen van Nederland en groeien nog steeds door. Samen met Fitleads maken we dit mogelijk. Door een nauwe samenwerking is er een klantgericht plan ontstaan voor te openen clubs en voor clubs die al open zijn. Kickboxing Institute begrijpt wat er nodig is om realistisch en stabiel te groeien en dit ook op langere termijn vast te houden. It takes two to tango.

Wij maken maandelijkse campagnes voor de verschillende locaties door Nederland. Door het verschillende lesaanbod kunnen we, ondanks dat het om kickboksen gaat, veel variëren in campagnes.

Wat cijfers op een rij:

Het percentage leads dat uiteindelijk lid wordt is erg hoog. Het landelijk gemiddelde binnen de fitnessbranche ligt op 30%. Bij Kickboxing-Institute ligt dit op ongeveer 50%. Dat heeft meerdere reden waaronder het gebruik van onze eigen opvolgsoftware: Call My Leads (www.callmyleads.nl) – Door deze software kunnen callagents leads effectief bellen voor het inboeken van een proefles, 2e proefles of het omzetten van een geplande proefles. Dit zorgt ervoor dat de opkomst op een proefles erg hoog is, wat het ook weer makkelijker maakt om nieuwe leden in te schrijven.

Inschrijven op locatie

Leads zijn nog geen leden en een goede leadfunnel is niet altijd een garantie op succes. Uiteindelijk gaat het om het closen van de lidmaatschappen op de locaties. Hiervoor traint Fitleads (Tim) het team van Kickboxing-Institute. Er is een complete salesprocedure opgesteld, inclusief welkomstkaart en bijbehorende gesprekstechnieken. Dit wordt veelal samen geoefend en constant verbeterd. Uniek bij Kickboxing-Institute is het implementeren van een proefgroesles, wat inhoud dat er een proefles wordt georganiseerd voor first-timers. Hiermee worden nieuwe mensen uit de groep van ervaren kickboksers gehouden om zo rustig te kunnen wennen aan de sport. De extra aandacht in die uren zorgt voor een betere beleving wat ook bijdraagt aan het scoringspercentage.

Upsell naar personal kickboks training

Een nieuw lid heeft een bepaalde omzetwaarde en d.m.v. upsell proberen we deze structureel te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door het inzetten van geautomatiseerde e-mailmarketing op bestaande leden met als doel het afnemen van een personal kickboks training. 5% van het ledenbestand kiest hier periodiek voor om allerlei redenen, wat betekent dat er op die bestaande leden extra omzet wordt behaald dankzij de verkoop van PT-credits.

Het unieke presale traject voor Anytime Fitness van Fitleads

Fitleads biedt een uniek ontwikkeld concept: het presale traject. In samenwerking met Anytime Fitness hebben wij sinds de start van de samenwerking het presale traject doorontwikkeld. Bij elk nieuw te openen club is het presale traject direct toepasbaar. Het doel van een presale traject is het openen van een nieuwe club met zoveel mogelijk leden zodat je, je break-even punt bij opening al hebt bereikt (of zelfs eroverheen bent).

Het proces van een presale staat volledig vast. Evenementen, weggevers, tijden en datums zijn vantevoren kortgesloten en besproken. Dit zorgt voor een duidelijk plan van aanpak met bijbehorende afspraken van beide kanten.

Het presale traject van Anytime Fitness Puttershoek

We kunnen wel stellen dat dit het meest succesvolle presale traject is die we ooit gedraaid hebben! In een tijdsbestek van drie maanden (waarvan een deel ook nog eens in een coronalockdown) zijn er ongekend veel mensen lid geworden. In deze drie maanden worden er drie unieke evenementen georganiseerd, allemaal even succesvol. Er zijn 605 leads gescoord en 226 ingeschreven leden met een omzetwaarde van meer dan €100.000,-. Een fantastische score die je waarschijnlijk na opening nooit meer zal behalen. En dat is uniek, want in de presale schrijven mensen veelal online in zonder dat de club al gereed is. Het is dus een enorme uitdaging om nieuwe leads en leden het juiste beeld van de nieuwe club te verschaffen.

Offline credits

Een volledige presale bestaat vanuit Fitleads uit een online traject, maar vanuit Anytime Fitness ook uit een volledig offline traject. De franchisenemer is maanden vantevoren al bezig met offline promoties en lokale samenwerkingen; dit zorgt er mede voor dat de online marketing zo succesvol kan zijn. Bewoners uit de omgeving hebben de nieuwe club immers al op meerdere plekken gezien waardoor het vertrouwen snel toeneemt en men sneller reageert op online uitingen. De vent in de tent op locatie zorgt voor een juiste lokale zichtbaarheid en dit draagt enorm bij aan het eindresultaat.

De kracht van O2 Fitness en Fitleads

Leadgeneratie (binnen de fitnessbranche) is altijd een wisselwerking. De samenwerking met O2 Fitness is een schoolvoorbeeld van hoe we samen gegroeid zijn in de marketing. We draaien inmiddels meer dan twee jaar leadgeneratie voor de clubs van O2 Fitness. In die twee jaar sparren we samen maandelijks om te kijken waar we op kunnen focussen, optimaliseren en verbeteren (aan beide kanten).

Een complete marketingstrategie voor O2 Fitness

De complete marketingstrategie is inmiddels een geoliede machine. Er vind een structurele groei in leden plaats door middel van effectieve leadgeneratie. We richten op verschillende onderwerpen, altijd in overleg met de klant. Zo hebben we in de afgelopen jaren op onderwerpen gedraaid zoals: het Back in Shape programma, Pilates, Afslank challenge, Cardio Boxing, Spinning, Open dagen, algemene fitnessbehoefte en bijvoorbeeld op goede voornemens.